GOSEN - RTB - UPSTREAM - IMAKATSU - GEECRACK - HMG LURES

MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓ

Kérdésed van? Hívj minket! +36706259495

Blog

Süllők twisterrel - Upstream Swirl bemutató

Fastfishing
2022.08.29 13:05
Süllők twisterrel - Upstream Swirl bemutató

Bár a twister egy egyszerű és hatékony csali a süllők megfogásához, sokáig mellőztem a dobozomból. Nem igazán találtam meg azt a típust, amit kompromisszumok nélkül tudok használni álló- és folyóvízen, azaz legyen elég lágy és tartós, és ami a legfontosabb, fogós is. Aztán bő 1 évvel ezelőtt, amikor megérkeztek a polcokra az Upstream plasztik csalik, felkeltette az érdeklődésemet a 75 mm hosszú Swirl 3" gumi. Akkor épp kereső fázisban voltam, mert a bevált csalikkal egyre kevesebb halat sikerült fognom, így nem tudtam neki ellenállni, és elindult a tesztelés. Jelen írásunkban az azóta megszerzett tapasztalatokat szeretném megosztani veletek.

Fontos tisztázni, hogy az Upstream Swirl 3" egy teljesen egyedi formával rendelkező twister, a szegmentált teste egy strukturált felületű, megvastagított profilú farokban végződik. Ezt a farokkialakítást Nois Tail-nek nevezte el a gyártó, és több fontos tulajdonsággal ruházza fel a csalit. Egyrészt minimális vezetési sebesség mellett is mozgásba lendül a farok, ellenben húzós vízben sem tud túlveretni, így szinte minden víztípusen eredményesen lehet használni.

Ami még nagyon fontos, hogy erősebb vibrációt kelt, mint a hagyományos twisterek, így nagyobb távolságból felkelti a halak figyelmét. Ez a tulajdonsága, amit talán a leginkább értékelek benne, hiszen az év nagyobbik részében a zavaros Dunán kell megtalálnom a süllőket, ebben ez a csali nagy segítségemre van. 

A forma mellett az anyaga is egyedi, nagyon lágy és rugalmas, de ennek ellenére meglepően tartós, többször újra lehet tűzni a jigre vagy offset horogra anélkül, hogy berepedne, vagy szakadna. Apropó, csalizás! Az ideális horogméret jigfej esetén 3/0 (SPRO Round Jig Head 22), offset horognál pedig 2/0 (RTB EWG Worm Hook 9004). Utóbbi esetén feltűzés után csak akasszuk be a horog hegyét a test egyik gyűrűjébe, és kész a biztos "weedless" rig. Egyszerű, nagyon jól működik, és kapásnál könnyen szabaddá válik a horog hegye.

Mint minden csali esetén, a Swirl-nél is fontos szerepet kapnak a színek. Itt érdemes bátran próbálkozni, mert kapástalan napokon, amikor a favoritnak számító Gold Milk és Apple Green színek csődöt mondtak, egy Watermellon, Maggot vagy Lox szín sokszor az újdonság varázsával hatva betlimentőnek bizonyult. 

A Swirl-nek van még egy előnye, kialakításából adódóan kisebb az ellenállása, mint egy hasonló méretű korongfarkú gumihalnak, így távolabb dobható, és az erős sodrás is könnyebben meghorgászható vele. Ezek a tulajdonságok nagyon hasznos voltak nekem, mert gyakran horgászok partról, és ilyenkor minden méter számit a dobástávban.

Aki még járatlan a jiges horgászatban, annak fontos lehet, hogy a Swirl vezetése sem tér el a többi süllős plasztiktól. Bedobás után megvárjuk, amíg leér a fenékre a csalink, majd 1, vagy maximum 1,5 tekeréssel felrántjuk onnan.

Akkor választottuk meg jól a súlyt, ha minimum 2-3 másodperc kell ahhoz, hogy újra a fenékre érjen a csalink. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgunk, mint ezt ismételni, és ha jó helyen próbálkozik, akkor jönni fog a koppanós kapás.