2024.03.31-től az üzletben történő vásárlás és a személyes átvétel megszűnik.

Webáruházunk továbbra is fogadja rendeléseiteket, személyes átvétellel történő vásárláshoz pedig keressétek partner üzleteinket.

Blog

Hogyan válasszunk fonott zsinórt?

Fastfishing
2022.06.20 17:35
Hogyan válasszunk fonott zsinórt?

Az alábbi írásunk megpróbál segítséget nyújtani a 4 és 8 szálas fonott zsinór megfelelő kiválasztásában, illetve sorra vesszük a lehetséges buktatókat, amiben egy kezdő könnyen bele futhat.

Mindenképpen fontos tisztázni, hogy a rosszul válaszott fonott zsinór halvesztést, illetve szélsőséges esetben akár a pergető felszerelés sérülését is okozhatja!

Leggyakoribb kérdés: milyen vastag zsinórt vegyek?

Ha röviden kellene válaszolnunk, akkor azt mondanánk, hogy ez gyártóként változó. Fontos tudni, hogy a zsinórgyártók jelentős része nem követ egységes szabványokat, így a zsinórok átmérője még azonos gyártó különböző termékei esetén is jelentősen eltérő lehet a ráírt mérethez képest. Ez az eltérés sok esetben a fonatok feszességéből adódik, mivel a laza fonat a névlegesnél nagyobb zsinórátmérőt eredményez.

Mi az a PE szám?

Aki biztosra akar menni, annak ott van a JAFTMA (Japán Fishing Tackle Manufacturers Association) által megalkotott JAFS szabvány a PE számozással, ami egy mértékegység nélküli jelölés egy adott átmérőre. Ezt csak az olyan jelentős zsinórgyártók alkalmazzák, mint például az általunk is forgalmazott japán Gosen. A szabvány tartalmaz egy egyedi specifikációt, amit minden tag szigorúan betart és betartat, ezzel garantálva az állandó minőséget és méretpontosságot.

Így hogy ezeket már tudod, felteheted újra kérdést magadnak

Az alábbi táblázatban összeszedtük az általunk ajánlott zsinór méreteket a különböző erősségű botokhoz. Természetesen ha JAFS szabvány szerinti zsinórt vásároltok, akkor a PE szám alapján érdemes választani, egyéb esetben a korábban taglalt anomáliák miatt a szakítószilárdságott vegyétek figyelembe a kiválasztott zsinórnál.

Bot erőssége

Dobósúly

Szakítószilárdság

PE

Átmérő

XUL

~3,5 gr

~2 kg

0.2

~0,076 mm

UL

~7 gr

~3 kg

0.25

~0,085 mm

L

~10 gr

~4 kg

0.4

~0,105 mm

ML

~14 gr

~6 kg

0.6

~0,128 mm

M

~21 gr

~7 kg

0.8

~0,148 mm

MH

~28 gr

~9 kg

1.0

~0,165 mm

H

~42 gr

~12 kg

1.2

~0,185 mm

XH

~56 gr

~14 kg

1.5

~0,205 mm

XXH

~85 gr

~16 kg

2.0

~0,235 mm

 

Ezek az ajánlások nem minden esetben lesznek megfelelőek, biztos sokan találkoztak már olyan pergető bottal, ahol a ráírt dobósúly köszönőviszonyban sem volt a valós dobósúllyal, ilyen esetben mindenképpen érdemes korrigálni a táblázatban szereplő ajánlott méretet a megfelelő irányban.

Eljutottunk a következő fontos kérdeshez: 4 vagy 8 szálas?

Nézzük meg a főbb előnyöket és hátrányokat:

4 szálas

8 szálas

ellenálló

halk

csomótűrő

magasabb szakítószilárdság

tartós

kevés vizet vesz fel

olcsó

drága

zajos

sérülékeny

sok vizet vesz fel

nehezebben csomózható

 

 A fentiek tükrében mindenki eldöntheti, hogy melyik kompromisszummal tud együtt élni, de azt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem egy olyan profi pergető horgászt ismerünk, aki a mai napig a 4 szálas zsinórokra esküszik. Ha pedig a pénztárcánkat szeretnénk kímélni, akkor mindenképpen egy minőségi 4 szálas zsinórral járunk a legjobban, ez garantáltan tartósabb lesz, mint egy hasonló áru közepes minőségű 8 szálas fonott.

Milyen márkát válasszak, ami színtartó is lesz?

Ma már szinte minden horgászfelszerelés márkának van saját fonott zsinórja, amit valamelyik gyártónál tekercseltet, ennek ellenére a valóban magas minőséget szinte mindig a valódi zsinór gyártóknál fogod megtalálni, ahol az igazi innováció zajlik. A fonott zsinórok egyik legnagyobb problémája a fakulás, illetve a felületi simaság elvesztése, ami idő előtt csökkenti a szakítószilárdságot és növeli a sérülékenységet. A Gosen azon kevés gyártó közé tartozik, akik a fonott zsinórok alapanyagát, a PE szálakat is maga készíti, mert csak így tudják elérni a legmagasabb minőségi szintet, ami mellé természetesen egy komplex gyártási folyamat társul, ennek része az X-Resin technológia, ami egy speciális eljárással felvitt gyanta származék, amely tartósan védi a fonott zsinór szálait, megtartva felületi simaságot és a zsinór színét is, a súrlódás következtében előforduló magas hőmérséklet esetén is. 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni abban, hogy kicsit tisztábban láss a fonott zsinórokkal kapcsolatban.

A prémium minőségű GOSEN zsinórok keresd a webshopban >>itt<< és üzletünkben!